Sevenum voor elkaar
De zorg van de toekomst is onhoudbaar als we doorgaan op de manier waarop we dat nu doen. Om deze reden hebben gemeente en zorginstellingen in de buurt de handen in elkaar geslagen. De basis hiervoor zijn tevens enkele rijksregelingen die samenwerking op het gebied van zorg en preventie toejuichen. Sevenum is aangewezen als pilot.
Om dit in beweging te zetten hebben we de inwoners nodig en zijn we genoodzaakt om dit breder te oriënteren dan alleen de zorg.
De aanleiding waardoor we in eerste instantie bij elkaar zijn gekomen is de uitvoering van de woon-zorgvisie als pilot in sevenum. Een van de ‘sporen’ uit deze visie is gericht op de gemeenschap. Als gemeenschap is er de keuze gemaakt om ons niet op zorg en ouderen te richten, maar breder; op de gehele gemeenschap van Sevenum, van jong tot oud. We richten ons op welzijn en het maken van nieuwe/ betere verbindingen in de gemeenschap van Sevenum. Dat doen we als initiatiefgroep ‘Sevenum voor elkaar’.
Het moet gedragen worden door de inwoners van Sevenum. Er moet bewustzijn en eigenaarschap ontstaan rondom toekomstontwikkelingen en vitale gemeenschap, uitgaande van de kracht in Sevenum. De rol van jongeren is hier ook belangrijk in. Aantrekkelijk maken voor jong en oud. We willen vooral aansluiten bij bestaande initiatieven. Veel actieve verenigingen, maar iedereen doet het vooral voor zich.
Door (nieuwe) verbindingen te maken kunnen we Sevenum als gemeenschap versterken: “Sevenum voor elkaar” dus. Met als doel dat we nog meer naar elkaar omkijken en waar nodig een helpende hand kunnen bieden.
Door elkaar te leren kennen, kunnen we elkaar helpen of aanvullen. Zo kan “Sevenum voor elkaar” groeien tot een geheel dat sterker is dan de som der delen. En daarmee ontdekken we ook wat er nog ontbreekt om het welzijn, of gewoon het goede leven in Sevenum voor iedereen dichterbij te brengen.

In deze pilot vormen 3 sporen de richtlijnen om te komen tot een zorgzaam Sevenum waar inwoners zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen en mensen omkijken naar elkaar.
Spoor 1: Gemeenschap (dat zijn wij!!) – breed ingestoken, richt zich op de sociale basis waarop mensen terug kunnen vallen.
Spoor 2: Ondersteuning in de wijk (specifiek gericht op zorg – inrichten wijkverpleging, wijkgericht werken en samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties)
Spoor 3: Beschermde omgeving (ook wel intramurale zorg; binnen de grenzen van een verzorgingstehuis)